ENTORN i ACTIVITATS
 
01. El pantà i el seus voltants
02. Busa i l’Aigua d’Ora
03. La Vall de Lord i el nord del Solsonès
04. La Ribera Salada
05. Solsona, la capital de comarca
06. Del Centre Geogràfic de Catalunya cap a l’Oest
07. Cardona i l’entrada al Bages
08. Cap al Berguedà
 
02. Busa i l'Aigua d'Ora

Una altra zona que combina el lleure, les passejades per camins de bosc i les visites de monuments romànics és el curs del riu Aigua d’Ora. El riu, d’aigües cristal·lines, conté tolles i rescloses que conviden a un bon bany. Remuntant-ne curs, hom troba les esglésies de Sant Serni i de Santa Eulàlia i, més amunt, la de Sant Pere de Graudescales, que antigament havia estat un monestir benedictí.
   

   
Ben a prop hi queda Ca l’Ambròs, casa on es conserven una serradora i un molí de farina que aprofitaven l’aigua del riu com a element motor. Des d’allí, a la vora mateix d’on se suposa que fou ferit de mort el comte Guifré el Pilós, es té una vista excepcional de la Serra de Busa, que a la tardor es converteix en lloc per excelència de boletaires i bolets.
   

   
Des del pla de Busa, caminant poc més de 20 minuts, s’arriba al Capolatell, una illa enmig dels espadats que serví de presó natural durant la Guerra del francès, a principi del segle XIX. Des de tota la Serra de Busa es té una perspectiva espectacular de la contrada.
   

   
Baixant del pla de Busa, trobem un altre mirador per excel·lència de la comarca, com són l’església i el castell de Besora, on el silenci s’ornamenta, tan sols, amb el drings dels esquellots d’algunes vaques.
 
  © Càmping LA RIBERA | Disseny: www.aranburu.net